A Cars forum. AutoBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » AutoBanter forum » Auto makers » Ford Explorer
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

2000 explorer XLT / 5R55E transmission problems



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old May 29th 18, 03:18 PM posted to rec.autos.makers.ford.explorer
trade_mark
external usenet poster
 
Posts: 1
Default 2000 explorer XLT / 5R55E transmission problems

In light traffic on the way home the other day, I started to pass a couple of
cars. As I accelerated and the transmission down shifted, it almost
immediately started slipping. Backing off the gas it started to catch and then
seemed okay. It wasn't. As traffic worsened it immediately began to slip again
while accelerating, either from a complete stop or just a slowing down. The
next day after it had plenty of time to cool I tested it and I had all but
lost "R" and "D". If I manually up shifted it seemed to do okay until "D". I
thought I could baby it until the weekend. Next day, made it to work and
home. A little slower but no problems. Later, had to go by mom's stopped to
gas on the way. The end. Had it towed home. I forgot to mention at the onset I
checked fluid level, color, and smell. All were okay so I bought a filter and
fluid. Any chance it could still be something this simple. Any and all
suggestions appreciated. Thanks.



--
for full context, visit https://www.motorsforum.com/ford-exp...ems-21259-.htm


Ads
 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EXPLORER AUTOMATIC TRANSMISSION PROBLEMS [email protected] Ford Explorer 0 October 8th 12 01:09 PM
5R55E auto trans won't downshift to 1st gear on 2000 Explorer 2wd [email protected] Ford Explorer 3 March 31st 07 03:14 AM
2000 UK Explorer 4.0 V6, 55k - Transmission fault. hype Ford Explorer 0 March 5th 06 07:07 PM
2000 UK Explorer 4.0 V6, 55k - Transmission fault. hype Ford Explorer 0 March 5th 06 07:06 PM


All times are GMT +1. The time now is 08:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2018 AutoBanter.
The comments are property of their posters.